Nasza organizacja powstała z inicjatywy 15 osób działających społecznie na terenie gminy Osiek. Obecnie skupia ona 23 osoby, wśród których są licealiści, studenci, pracownicy oświaty, samorządu, sektora państwowego oraz prywatnego.

Stowarzyszenie woją działalność rozpoczęło w 2006 roku. Początkowo głównym celem naszej organizacji było utworzenie świetlicy środowiskowej na terenie gminy Osiek. Nie mogąc jednak znaleźć miejsca dla rozpoczęcia tej działalności postanowiliśmy aktywizować młodzież w zajęciach warsztatowych. Z czasem utworzyliśmy grupę wolontariuszy, która zajęła się pomocą dzieciom w nauce w świetlicach szkolnych, prowadzeniem dodatku młodzieżowego do gminnego czasopisma „Echa Osieka”, promowaniem zabytków znajdujących się na terenie Gminy Osiek, czy też zbiórką żywności dla najbardziej potrzebujących.

Naszym działaniom zawsze towarzyszyły coroczne imprezy cykliczne takie jak Mikołajki (w latach 2008 – 2012), Zimowa Liga Piłki Nożnej Halowej w Osieku czy Gminny festyn rodzinny z okazji Dnia Dziecka.

O sierpnia 2013 roku nasza organizacja ma swojego ambasadora w świecie kultury. Jest nim aktor teatralny i filmowy pan Grzegorz Wons.

Przez osiem lat naszej działalności wsparciem z ostało objętych około 10 000 ludzi z powiatu oświęcimskiego.

Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych w Osieku

Mariusz Brańka