G0010548.jpg

rosol_final_1.jpg

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” powstało z końcem 2008 roku. LGD skupia przedstawicieli 3 sektorów tj. publicznego, gospodarczego i społecznego z terenu 6 gmin członkowskich tj. Biskupice (powiat wielicki), Gdów (powiat wielicki), Łapanów (powiat bocheński), Trzciana (powiat bocheński), Nowy Wiśnicz (powiat bocheński), Żegocina (powiat bocheński).  Od końca roku 2009 działa biuro Stowarzyszenia, które organizuje pracę partnerstwa. Siedzibą LGD jest Chrostowa. LGD „Dolina Raby” jest jedną z 39 takich organizacji w województwie małopolskim i jedną z 338 w całej Polsce wybranych do realizacji swoich Lokalnych Strategii Rozwoju. Oprócz wspierania aktywności mieszkańców środkami finansowymi z programu Leader promujemy obszar, jego atrakcje turystyczne i wyśmienite smaki kulinarne.

Nasze sztandarowe produkty turystyczne to:

• Szlak Kogutka (Znak Jakości LGD KOGUTEK przyznawany jest najlepszym miejscom, produktom i usługom przyczyniającym się do promocji turystyki i kulinariów – to kompleksowa oferta dla turysty)

• Muzeum Książku Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego

• Turystyka aktywna (szlaki rowerowe, piesze i tematyczne m.in. ponadlokalny szlak rowerowy im. Żeleńskich, lokalne pętle szlaków rowerowych, szlak węgierski)

• Smak Doliny Raby (produkty lokalne żywnościowe i rękodzielnicze)

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Dolina Raby"

LGD jest partnerstwem trójsektorowym, składającym się z przedstawicieli sektora publicznego, gospodarczego i społecznego. LGD działa jako Stowarzyszenie i jest dobrowolnym, samorządnym i trwałym zrzeszeniem osób fizycznych i prawnych, w tym jednostek samorządu terytorialnego, działającym niezarobkowo na rzecz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.

Powiat: bocheński

Krzysztof Kwatera