Dzieło Kolpinga to ogólnoświatowy katolicki związek świeckich, który od ponad 150 lat wprowadza w życie ideę pomocy dla samopomocy - wyzwalającej inicjatywę, która motywuje do działania.Podstawowymi jednostkami organizacyjnymi są stowarzyszenia – Rodziny Kolpinga, które działają głównie na rzecz dzieci i młodzieży, seniorów, osób bezrobotnych i innych grup potrzebujących wsparcia. Rodziny Kolpinga zrzeszone są w Związku Centralnym Dzieła Kolpinga w Polsce z siedzibą w Krakowie.

Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce to organizacja parasolowa, która od 20 lat reprezentuje i wspiera organizacje członkowskie i prowadzi szeroką działalność na rzecz środowisk lokalnych.

DZIAŁALNOŚĆ

Dzięki kolpingowskim ośrodkom dla bezrobotnych:

• 1131 osób znalazło pracę,
  • 3239 osób wzięło udział w szkoleniach i kursach zawodowych,
  • 5086 osób skorzystało z doradztwa zawodowego,
  • 7591 osób skorzystało z usług pośrednictwa pracy.

W kolpingowskich świetlicach środowiskowych:

• 1655 dzieci zostało objętych opieką
  • 52 sekcje zainteresowań rozwijały umiejętności swoich podopiecznych

Dzięki bezpłatnemu poradnictwu prawnemu i obywatelskiemu:

• 6 628 osób znalazło pomoc u wykwalifikowanej kadry prawniczej
  • udzielono 22 329 porad

Poprzez kolpingowskie projekty młodzieżowe:

13 osób z Polski uczestniczyło w międzynarodowym spotkaniu młodzieżowym w Brukseli W 2014 r zorganizowaliśmy 4 międzynarodowe spotkania młodzieży, w których wzięło udział ponad 130 członków Młodego Kolpinga z 18 krajów Europy współpracujemy z 17 zagranicznymi grupami Młodego Kolpinga w całej Europie

W projektach wspierających małopolskie organizacje pozarządowe:

założono 33 nowe NGO 573 małopolskich organizacji pozarządowych reprezentowanych przez 1205 osób korzystało ze wsparcia, przeprowadzono 1986 godzin doradztwa z zakresu prawa, fundrasingu, PR, księgowości oraz 82 szkolenia

Związek Centralny Dzieła Kolpinga jest Laureatem VII edycji Nagrody Marszałka Woj. Małopolskiego "Kryształy Soli" dla najlepszych małopolskich organizacji pozarządowych 2012 r. w kategorii „Aktywizacja Obywatelska i Gospodarcza”.

NASZ PATRON

Bł. Adolph Kolping

Nasz patron – Bł. Adolf Kolping to katolicki ksiądz, założyciel międzynarodowej wspólnoty katolickiej zwanej dziś Dziełem Kolpinga. Został beatyfikowany przez Jana Pawła II w 1991 r. i ogłoszony „Ojcem nauki społecznej Kościoła Katolickiego” jako wzór do naśladowania dla współczesnego świata.

Krzysztof Wolski
Sekretarz Naczelny

Robert Prusak

Beata Harsimowicz